BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »
.....Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan - seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.....

Saturday, December 22, 2012

Pengorbanan

'tapi, saya sayang kawan2 saya'


'sayang, tak semestinya kita perlu berdamping dengan mereka'

'mana boleh pa..'

'kawan-kawan ade kehidupan sendiri, kamu pun ade kehidupan sendiri, jangan kerana sayang, kamu hidup dengan kehidupan mereka..'


....................................

suka duka, asam garam, manis gula ujian .. fitrah kehidupan. segalanya akan menjadi kenangan yang indah bagi mereka yang menjalaninya BERSAMA. bersama? ye.. bersama. bersama kawan,rakan dan sahabat. terlalu banyak kenangan yang dicipta sehingga kita akan addicted utk cipta lebih banyak lagi memori. kalau cakap tak gembira tu, menipu la..

tapi, takkanlah sentiasa bersama. makan,minum, ni takpe la, tapi hatta nak pergi tandas pun sentiasa bersama. aih, susah la. salah konsep di situ. 

memang. kerna sayang sangat, kita akan buat apa saja untuk dia. tapi, bukan selamanya kita perlu bersama dia. kau ada kehidupan sendiri, dia ada kehidupan sendiri, ejampel, ali nak belajar kat mesir, abu nak stay kat malaysia. abu tak perlu untuk ambil keputusan untuk pergi ke mesir. kalau hati dia sukakan malaysia. just tetap dengan pilihan. selagi pilihan tu tak bertentang dengan syarak, yakin je kat Allah. kadang-kadang pengorbanan tu penting. tapi, yang penting jangan memudaratkan diri. kalau mak beli ayam, makan ayam tu, jangan sebab kita suka ikan, kita tak sentuh makanan sebab takde ikan. kene berkorban dengan makan ayam untuk tidak memudaratkan kesihatan tubuh badan. bukan berkorban tak makan apa-apa sebab takdenye ikan.

dalam membuat pilihan dan pengorbanan, ade dua keadaan. setakat yang aku tahu.

1) pilihan dalam ibadah/amalan etc
  
 pilih yang Allah suka dulu, baru tengok apa yang kita suka. nak contoh? korang dah sedia maklum kan .... tapi..., aku tetap nak kasi contoh. Abu suka solat SUNAT. satu masa, mak abu panggil dia. dia kene berhentikan solat dia walaupun dia tak suka sebab Allah lebih suka menjawab panggilan ibu dari meneruskan solat SUNATnya. put Allah first.

2) pilihan dalam kalangan manusia.

my opinion, pilih apa yang kita suka, baru orang lain. selagi tak mendatangkan mudarat, kita still dengan kehendak diri. cuma, kadang-kadang, orang lain lebih tahu dari kita tentang diri sendiri. so,ambil opinion dorang, senaraikan baik buruk, buat pilihan. dan paling penting, berbalik kepada keadaan pertama. ask Allah sebelum terjah kepada kesimpulan.


manusia. kehidupan berbeza-beza. kita just saling membantu, saling menguatkan. dan ada certain tu, saling melengkapkan. ceh.

dan pengorbanan. fikir habis-habisan sampai terbakar fikiran , jangan menghanguskan. berkorbanlah untuk kebaikan. dan jangan memudaratkan.

persahabatan.ukhuwwah.usrah. sangatlah indah. jaga sebaiknya. bila saatnya perlu berpisah. redha lah. sayang macam mana pun, hidup kita, tanggungjawab kita, dakwah kita.. tetap jalan. move on. don't regret. 
apabila dua orang bertemu dan berpisah kerana Allah, tidak akan ada resah di dalam hati mereka. walau jasad jauh bagai langit dan bumi sekalipun, doa akan senantiasa keluar dari hati dan bibir antaranya.

tibe-tibe. tibe-tibe. aku teringat kata-katanya, Matluthfi.

"sebenarnya ada beza pengorbanan dan kebodohan.."

aku fikir lama pasal ayat ni. kadang-kadang macam hantuk kat kepala sendiri.

anyway, live the life. =)


Wallahu a'lam.

*ilovemyfriendtilljannah*
0 comments: