BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »
.....Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan - seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.....

Monday, November 28, 2011

Moh kita fikir2..

Assalamualaikum,,

*penaip mengucapkan terima kasih atas kebenaran yang diberikan oleh Ustaz Hilal Asyraf untuk disharekan..

Bismillah,,

Couple=cinta? Saya kata tidak.

Bicara cinta kita kali ini. Sebab baru timbul di Official Page saya soalan berkenaan ‘apakah ada couple sebelum berkahwin?’. Saya jawab lah tak ada. Kemudian dia tanya ‘apakah ada cinta sebelum berkahwin?’. Saya kata ada. Dia pelik. “Macam mana bercinta tapi tak bercouple?”

Saya pula naik hairan. Cinta dengan couple tu, sama ke? Nak bercinta, wajib couple ke? Kiranya, kalau tak couple tu, tandanya tak ada cinta la? Begitu kah?

Patutlah bila saya kata bercinta sebelum kahwin boleh, orang ramai marah sebab dia kata: “No cinta b4 nikah” la, “Cinta sebelum nikah haram” la dan sebagainya. Sebab apa? Dia nampak cinta=couple dan sewaktu dengannya.

Saya nampak couple tu jauh letaknya di barat, dan cinta tu letaknya jauh di bahagian timur. Dua benda yang berlainan. Cinta boleh dijalankan tanpa couple. Couple pun, kalau orang nak, boleh jalan tanpa cinta.

Apa itu cinta

Saya tak ambil definisi cinta ini dari kamus dewan bahasa atau mana-mana sumber. Saya bina definisi cinta saya sendiri, dari kefahaman dan padangaan yang saya perhatikan selama ini.

Definisi cinta saya mudah. Apa itu cinta? Cinta adalah apabila kita hendak masuk syurga bersama-sama dengan orang yang kita kata pada dia – Saya cintakan awak. Benda ni boleh apply dengan semua jenis orang. Kekasih kah, isteri kah, anak-anak kah, ibu-bapa kah, adik-beradik kah, sahabat handai, saudara mara, jiran tetangga, dan sebagainya. Semua la pendek kata.

Jadi, kalau kita melakukan sesuatu yang mengeluarkan kita dari jalan ke syurga Allah SWT, itu tandanya telah hilang cinta kita kepada orang yang kita kata - saya cintakan awak.

Cinta, terkandung di dalamnya makna sayang dan kasih. Jadi saya tidak nampak seseorang yang melempar seseorang yang lain ke dalam api, atau bawa orang lain terjun ke gaung bersama dengannya itu, adalah seorang Pencinta, seorang Penyayang atau seorag Pengasih.

Jadi, kalau couple itu dilarang oleh Allah SWT, zina hati itu dilarang oleh Allah SWT, dan kosnya adalah kemurkaan Allah SWT, boleh mengheret ke neraka Allah SWT, apakah si pengajak kepada perlakuan itu, atau si pelaku kepada perlakuan itu, dinamakan saling kasih mengasihi, sayang menyayangi dan cinta mencintai?

Lempar ke dalam api dikatakan sayang? Ah... kalau anda berpendapat demikian, tak mengapalah.

Yang saya kata bercinta sebelum kahwin

Cinta itu perasaan. Kita sebenarnya tidak tahu bagaimana cinta itu boleh muncul. Lain orang lain cara kemunculannya. Ada yang terjumpa sekali dah ‘tercinta’. Ada yang sebab kerja sama-sama, ‘tercinta’. Ada yang sebab dengar dari kawan-kawan si fulan/si fulanah itu baik, maka ‘jatuh cinta’ dan sebagainya.

Pendek kata, jatuh cinta ini bukan boleh kawal. Jadi, macam mana kita boleh letakkan hukum haram kepada sesuatu yang bersifat ‘auto’? Atau bahasanya yang sebenar adalah ‘fitrah’.

Islam haramkan seks kah? Tidak. Sebab? Sebab seks adalah fitrah.

Islam haramkan kita makan dan minumkah? Tidak. Sebab? Sebab makan minum adalah fitrah.

Tetapi apa yang Islam buat? Yang Islam buat adalah Islam lorongkan semua benda itu. Seks adalah dengan perkahwinan. Makan minum adalah makan minum yang halal.

Cinta? Saya tidak pernah dengar lagi dalam nas Al-Quran atau Hadith sohih yang menyatakan perasaan cinta itu perlu ada hanya sebelum kahwin. Kalau ada, sila tunjuk pada saya. Saya mahu belajar.

Maka apa yang saya maksudkan dengan ‘bercinta sebelum kahwin’ adalah, usaha-usaha kita untuk berkahwin dengan seseorang itu, itu adalah namanya ‘cinta sebelum kahwin’. Saya bukan kata email, sms, call, dating, couple, itu adalah ‘bercinta sebelum kahwin’. Tidak dan tidak sama sekali.

Tetapi, kita kembali kepada definisi cinta yang saya nyatakan.

Hendak masuk syurga bersamanya.

Maka, bercinta sebelum berkahwin dengannya adalah dengan kita mempertingkatkan diri sebelum menerjah ke alam perkahwinan. Itu bercintalah.

Apakah dengan itu ‘haram berhubung langsung’?

Tidak. Bila sudah bertunang, sudah mendapat pengiktirafan ibu bapa, maka berhubunglah dengan sepatutnya. Ta’aruf. Ziarah. Bincang fasal perkahwinan. Merancang. Dan sebagainya. Dan semestinya semua itu, perlu kepada pemerhatian keluarga atau penjaga. Sebab itu, digalakkan waktu pertunangan itu pendek-pendek sahaja, agar tidak berpanjangan pula perkara-perkara yang diberikan kelonggaran ini, dan tidak terlalu teruji pula perhubungan tersebut. ^^

Untuk saya, itulah namanya ‘bercinta sebelum berkahwin’.

Siapa kata tiada? ^^

Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”

Pernah dengar ayat macam ini?

Ini saya namakan sebagai Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

Kenapa saya namakan tawakkal buta? Sebab saya tahu Allah pun tak ajar demikian rupa. ^^

Kalau suka, patutnya bagitahulah(semestinya dengan persediaan. Bukan main bagitahu sahaja. Tengoklah diri tu juga. Kalau main bagitahu sahaja, itu dah masuk dalam bab Cinta Buta). Kemudian, siapa la pandai-pandai ajar kalau bagitahu nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya ni?

Baiklah. Saya bagi contoh buka laci. Macam mana anda mahu buka laci? Anda berdoa sahaja, atau anda usaha buka laci sambil tawakkal bahawa Allahlah yang bantu anda buka laci itu?

Satu lagi. Exam. Macam mana kita mahu cemerlang dalam exam? Berdoa sahaja, luahkan pada Allah bahawa kita tak pandai sahaja, atau kita kena belajar sungguh-sungguh, dan masa exam kena gerakkan otak dan pen untuk jawab exam? Mana satu?

USAHA.

Usaha kena ada. Itu sunnatullah. Maka bagaimana di dalam CINTA kita boleh kata:

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”??????

Kalau macam itu, saya pun boleh kata, janganlah study. Doa sahaja pada Allah. Allah Maha Tahu Kita Cemerlang Atau Tidak. Bagaimana? Suka?

Jadi janganlah ambil Mazhab Tawakkal Buta ini. Baik dalam exam, mahupun dalam BERCINTA.

Kalau suka, bincanglah dengan ibu bapa. Cakap kat ibu bapa, saya suka si fulan, saya suka si fulanah. Preparekanlah diri. Buatlah background check. Kemudian muhasabah kembali ibadah. Kemudian kalau berkeyakinan, sila masuk melamar. Merisik. Dan sebagainya.

At least kita pun tahu kalau dia tak suka kita, tak berkenan dengan kita. Boleh cari yang lain.

Kalau pendam sahaja buat apa?

Silap hari bulan dia suka kat kita, sebab main pendam, terlepas.

Silap hari bulan dia tak suka kat kita, sebab main pendam, tup-tup dah lama sangat pendam perasaan, syok sangat-sangat, sekali kena tolak. Kecewa. Bertahun dah bazirkan hidup suka dia.

Sebab itu, usaha itu kena ada. Langkah itu perlu diambil.

Tawakkal Buta?

Jangan sekali.

Penutup: Terang lagi bersuluh, couple dengan cinta tak sama

Saya sentiasa kata pada diri saya, cinta itu mahal, suci, bersih. Jadi, takkan saya nak nodai dengan perkara-perkara yang mengotorkannya(kemurkaan Allah)? Di situ sahaja kita sudah boleh buat garisan membezakan cinta dan couple.

Jadi, tak ada masalah ya kalau bercinta tanpa couple. Masih cinta. Bersih pula.

Cinta sebelum kahwin ada.

Dan.... Siapa kata couple=cinta?

Boleh tukar definisi tu semula. ^^

p/s : penaip menyarankan agar pembaca di bawah umur mengambil input ini sebagai persediaan sahaja, jangan kecik2 dah pandai mengungkapkan kata cinta terhadap ajnabi.. andai anda mahu kepadanya, berbincanglah dengan orang tuamu agar boleh disampaikan kepada orang tuanya.. ( kalau salah, harap dibetulkan )

Wallahu a'lam..

Thursday, November 17, 2011

comel comel~


hai comel~

saye comel
awak comel
kita comel
mereka comel

*hati saya pun tgh comel -,-

# ........ sengal

Tuesday, November 8, 2011

Change Your Paradigme.. NOW!


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..
:D

tatkala hati ini berasa kosong dan rasa macam invisible je bila aku pegang sesuatu bende..erk ?
sampai nugget pun boleh jatuh dari tangan aku yang gagah perkasa dek ke-invisible-an diri..
( nugget tu sikit pun tak makan lagi, dah rebah ke tanah ), memikirkan segala maslahah yang menampar diriku sendiri.. serta dosa yang membuatkan hati menjadi gundah gulana diikuti oleh mulut dan anggota2 lain yang sering berbuat salah..
aku akan membuka blog bersarang ni untuk melepaskan kekosongan hati ni..eh?

boleh tak kalau aku nak cakap pasal ikhtilat? ha? ikhlilat? apekah tu?
hmm..sebenarnya..aku pun tak tahu..heh..tapi ape yang aku tahu pasal bende ni adelah menjaga hubungan antara lelaki dan perempuan.. jaga batas la lebih kurang.. emm..err..ape sebenarnya aku nak cakap nih? heh?

Akrasha: Salam..nak tanye ehem sesuatu boleh ?
Ehem: ape?
Akrasha: boleh tak kalau perempuan mesej dengan lelaki saje2?
Ehem: TAK, obviously la Kak Nabeela..
Akrasha: emm..
Ehem: kenape?
Akrasha: tapi kalau tak layan, dia terase..
Ehem: sanggup eh berdosa?

erk? sekarang ni aku yang terase.. dop tahu nak cakap ape lagi.. terdiam.terkedu.terkaku. semuanye bergabung menjadi satu.. alamak, apekah ini? layan..tak layan..layan..tak layan..
dan akhirnya aku bertekad! ( insya Allah ) , bukan layan, atau tidak layan.. tetapi.. layan ~
heh..maksudnye tak layan la.. ( mengapakah tu? -.- )

nak tahu tentang ikhtilat ? moh sini aku kasi eh.. ;)

####################################

Kawan-kawan yang dicintai kerana Allah sekalian. Jagalah hubungan anda dengan Allah juga dengan manusia. Sejantina mahupun tidak sejantina atau tiada jantina. Jagalah ikhtilat anda. Jangan pandang remeh terhadap perkara ini. Kerana perkara yang anda sangkakan kecil ini mampu merosakkan anda dan juga masa depan dan juga maruah anda.

Ada apa dengan ikhtilat?

Hubungan antara lelaki dan perempuan. Dalam islam, tiada urusan, haram untuk berhubung. HARAM. Itu yang aku belajar sejak kecil sampailah aku besar. Tapi setakat mana sebenarnya aku benar-benar faham? Dan setakat mana juga anda paham? Adakah setakat itu? Setakat bila nampak lelaki ala-ala korea, anda tunduk setunduk tunduknya sebab anda tak tahan melihat wajahnya yang ... yang .. subhanallah ! Juga adakah bila ada seorang wanita tudung labuh bersama niqab memanggil anda, wahai si teruna, anda kata pada diri anda, "Jangan, jangan, jangan pandang, astaghfirullah".

Tetapi .. bila anda di alam maya .....

Anda yang meletak gambar muka anda dengan di-edit membuangkan jerawat dan menampakkan anda lebih cerah.

Anda marah bercampur suka bila ada lelaki kata anda comel.

Dari marah-marah benci bercampur suka, anda berkenalan dengan lelaki itu.

Anda, si gadis yang menjaga auratnya di luar. Sedikit pun anda takut untuk dedahkan aurat anda.

Dia, si teruna yang tak sanggup memandang wanita dan lebih sanggup melanggar dinding untuk mengelakkan diri dari wanita.

Anda berkenalan dengan dia.

Syaitan menyaksikan.

Allah juga...SENTIASA menyaksikan anda.

Dari tiada apa, syaitan memujuk anda, "takpe, dia takkan ada perasaan nyaa kat kau, dia kan lelaki baik".

Menjadikan anda ada apa, nafsu anda membuak-buak.

Syaitan juga bisikkan pada si dia menampakkan yang hodoh menjadi cantik

Dari tiada, menjadi ada.

Mulalah si dia curi gambar anda untuk menjadi tatapan sebelum tidurnya.

Anda pula, sudah mula membayangkan cerita fantasi bersama dia.

Dari tiada, menjadi-jadi.

Anda rindu dia.

Dia rindu anda.

Anda sayang dia.

Dia sayang anda.

Syaitan tepuk-tepuk gembira.

Mungkin dah ada parti doa selamat untuk meneruskan rancangan jahatnya pada anda dan dia.

Mula bertukar-tukar nombor telefon.

Tanya, dah makan? Dah tidur? Dah mandi?

Mana pendirian anda dalam ikhtilat?

JIKA TIADA URUSAN ITU HARAM, BUKAN?

Anda kata, tak apa sebab takde lagi bab-bab lucah dan romen2.

Anda tetap anda.

Masih menutup aurat. Masih menghadirkan diri ke usrah seperti biasa.

Dia tetap dia.

Masih menundukkan pandangan. Masih terus berkobar-kobar untuk berjuang ke Palestin.

Tapi hati anda dan dia sudah kotor.

Anda terus menyampaikan dakwah tapi dalam masa yang sama anda berhubung dengan lelaki yang bukan halal untukmu.

Anda kata, tak apa, dia ada niat nak kahwin dengan anda.

Dia kata, lagi 7 tahun.

Jadi? Dalam tempoh itu, adakah anda dan dia dihalalkan untuk berhubung?

Eh, si teruna, kenapa kau tidak berani dan mahu terus berjumpa wali nya?

Mengapa mahu menjaja imannya dan imanmu sendiri?

Dengan alasan, mahu berkenalan sebelum kahwin?

Mana Allah ghoyatuna ?

Bila dakwah anda tidak menjadi, anda salahkan mutarabbi anda

Tapi anda lupa, dakwah itu takkan benar-benar berkesan,

jika si murabbi itu masih belum cukup bersih..


Astaghfirullah...

Anda teruskan . . . Anda fikir apa yang berlaku selepas itu . . .

Anda bijak untuk berfikir... tak perlu saya ulaskan..

Anda lupa. Allah tak memandang fizikal, tapi Allah memandang yang dalamnya. Apa guna wahai si gadis, kau cantik berpakaian tutup aurat tapi dalam hati kau ada nafsu yang kau tak boleh kawal? Mencantikkan yang luar itu sudah cukup susah. Tapi mencantikkan yang dalam memerlukan pengorbanan.

Jangan jadikan anda fitnah ! Anda wanita, anda budak usrah, dan lebih utama, anda orang beragama Islam.

##################################

erk, aku pun macam ni jugak ke?

Alhamdulillah, belum lagi terjadi kat aku.. dan sebelum ia terjadi..baik aku hentikan..

aku sarankan..moh la kita hentikan perbicaraan, bermesyuarahlah anda dengan sahabat2 mu sendiri..

jangan kerana engkau, aku hanyut dalam keindahan dan kemewahan dunia yang tidak menjanjikan kebahagiaan di akhirat nanti.. bunyi macam egois, sebab selalunya orang kasi ayat 'jangan kerana aku, kau..' , tapi aku sedar diri aku siapa, aku tahu selok belok kau yang suka memputar belitkan ayat yang sememangnya berbelit untuk membelitkan aku yang terbelit dalam agenda pembelitan mu..

jangan mencuba perkara yang membawa kemudaratan mu sendiri.. dan paling penting.. jangan menganggu pemikiran aku..

Astaghfirullah..

syukran ehem kerana menolong aku memberi kesedaran tentang ikhtilat ni..

sekali lagi terima kasih..

Bahriah Aisyah :)

dan tidak lupa juga.. Nur Najwa Husna, kerana melayan emosi aku yang rata-ratanya sukar ditafsirkan oleh manusia biasa.. biasa ? ntah, mungkin..emm..tak tahu.

p/s: ye, aku akan jaga ikhtilat ! Harap kau juga begitu.


Wallahu a'lam..

Sunday, October 23, 2011

:)

zahir, batin, zahir, batin..
هو الله
?
tak faham..

#####################

suatu hari,,
aku akan mengenal apekah ertinya tasawwuf itu..
mungkin mengambil masa..tapi aku akan cuba curi masa itu !



* pejamkan matamu sejenak dan hilangkan kezahiran.. beinteraksilah dengan Allah..

special credit ~ Syeikhna, Kak Asma' & semua Ahbab.. syukran.. :)

Wallahu a'lam..

Tuesday, October 18, 2011

Doakan.

'kau..kau pakai je lah tudung pendek..lebih sesuai dengan kau rasenye..haha! '



*hijrah merupakan perpindahan rasulullah dari mekah ke madinah
hijrah juga bermaksud penghijrahan sikap manusia dari buruk ke baik, dan dari baik ke lebih baik..

Allah bersamaku..aku tak perlu sesiapa untuk membawaku ke arah itu.. ye, memang manusia perlu seseorang untuk support dirinya.. tapi, aku cuba untuk melepaskan beban yang terpaksa anda tanggung jika bersamaku..aku ingin berhijrah..

jangan keranaku, kaumku dipandang rendah..aku tak mahu ada yang berkata sesuatu yang akan membuatkan anda sedih dan terpinggir..

“Alah tak payahlah nak poyo-poyo pakai tudung labuh. Ingat semua orang yang tudung labuh ni baik sangat ke? Kadang-kadang yang tudung labuh ni lagi teruk daripada tudung kecil!”;

“ Aku tak pakai tudung labuh pun, free hair je kot, tapi aku tak adalah macam si polan tudung labuh tu. Harap tudung tu je yang besar, akhlak tak besar pun,”

aku tak nak ada yang berkata sedemikian kepada anda..

'kerana nila setitik, rosak susu sebelanga' aku tak mahu menjadi nila itu, aku juga tidak berkehendak anda menjadinya..aku berharap tiada yang menjadi nila tersebut..

maafkan aku kerana tidak berperangai sepertimana pemakaianku..minta maaf.aku cuma ingin berkata, pemakainku ini bukannye untuk menutup kesalahanku, tapi untuk mencari keredhaan Allah.

Sejujurnya,banyak yang ingin ku katakan, tapi tak dizahirkan.. sukar untuk dizahirkan..biarkan ianya tersimpan dalam hatiku yang paling dalam hingga tidak ternampak oleh diriku sendiri..

Asiffu jiddan, aku ingin menjadi orang soleh, bukan mencari publisiti . doakan, aku manusia lemah, doakan aku supaya aku lebih kuat.

~Jangan tertipu dengan tudung labuhku kerana itu bukan pengukur iman seseorang. Jangan tertipu dengan tudung labuhku, aku hanyalah seorang muslimah yang masih lagi dalam proses mencari kemilau cahaya Islam sebenar, berusaha menjadi muslimah solehah, tapi bukan bermaksud aku adalah manusia sempurna. Tapi dengan tudung labuhku, aku berusaha mencari redha Allah'~


Wallahu a'lam..





Thursday, October 13, 2011

Apa dah jadi ? -.-

Assalamualaikum..

:)
memandangkan da habis PMR.. err,,ponteng jap..sekejap je..ngee~

korea? anda suke korea?
saye? emm,, act..x pon sebenarnye hahaha (gelak sopan) .. fikir2, nasyid more better..right ?
tapi, disebabkan kebosanan saye melanda dgn kuat didatangi dengan ribut yang melayangkan kepala , saye ter..ter..tekan satu laman web.. nak tahu ape webnye? think it yourself.. rasenye anda tahu jugak.. kot..
then, tekan la satu cite ni.. kisah sekolah..emm, macam best.. x de cinte2 rasenye.. saye kan x suke bende2 camtu..

then, saye follow la cerita tu.. nak kate kemaruk..x kot, saye tidur malam ape, x dela sampai berjaga semate2 nak tengok cerita tu.. tapi, memangla..cerita tu best.. x tahu la klu anda kate x best, sebab kakak saye x suke.. =.='

dan buat kali pertamanya, saya suka seorang perempuan...korea..
comel bebenor die tu.. salah satu faktor saye suke tengok cerita tu sebab ade die.. bila character2 lain,, cepatkan cepatkan..hehe
ehem2..adela cinta siket, tp, siket je kot, die x besarkan hal tu pon, (klu ade, saye cepat-cepatkan) .. sebab cite tu mungkin bertemakan kehidupan pelajar2 yang kene tanggung pelbagai masalah.. huu,, sedih gak tengok cerita tu..keh3.. =='

nak tengok? x yah la.. x bermanfaat kot.. tapi klu tengok bagus jugak..boleh share2 ngan saye..hehe.. ni ha perempuan ni..


comel kan ? comelkan? hehe.. tapi bile dapat tahu yang die T-ara.. err,, emm,, saye mane suke kpop perempuan..hoho.. tapi saye suke die time cite tu jela..cite lain, dependla, klu best.suke, klu x best, x suke..hehe
satu lagi, cite tu tajuknye Jungle Fish 2, yang Jungle Fish 1, cite lain, x kait pon dgn cite ni..cume temanye same la..hehe.. jap2..



tu je,, bagus gak cite ni.. ;)

sekian.. :)

Sunday, August 28, 2011

Ahlan Wasahlan~


Assalamualaikum..~

Waihh..salam 1 malaysia..
kui3~
semangat patriotik ye..bukan semangat patriot..hoho.. =='

tadi baru baca 1 blog tu..blog kawan..kawan ke? ha..kawan..
buat poning je bace blog die.. tapi..aha..chilla..ak ta kesah la ape yg die tulis..kait ke ngan ak?
x en..
kita akan tahu kebenarannye suatu hari nanti..mungkin,,bila da besar.. time tu, kita da boley bepike dgn matang..kan?

dah2.. masuk topik lain pulak.. ape daa~

perasan tak? raya nak dekat? ramadhan nak pergi? perasan kan? siape x perasan tu, x tahu la nak cakap ape..haha..
nak tanye..ape perasaan korang..best? gembira? sedih? dua-dua?

(sebenarnye ape motif ak post ni?)

tu la.. otak tengah jem la..die nak tulis entri..aduih~

walaupun raya x sampai lagi..
nak ucap awal2..
Selamat Hari Raya Aidilfiri.. Maaf Zahir & Batin..
mesti bes kan..balik kampung..baju baru.. :(
haha..x kesah la semua tu.. raya..raya jugak.. amalan kena sentiasa pertingkatkan..
jangan jadikan raya kita jadi raya bagi syaitan..
Islam..kita harus tegakkan.. jangan nuding jari kat orang.. tengok kita sendiri, baiki diri.. kalau bukan kita, siapa lagi..

*peringatan buat diri dan semua orang..

hope.. raya nih..nak berubah..no more sad.. kena cool je.. rilek.. sabar.. dan paling penting..
ingat Allah..

cc: Dayah, Syidah, Nadiah, Tyah..dan sume batch saye~~

Selamat Hari Raya.. :)

Wallahu a'lam..

*macam keling je entri ni.. =='

Saturday, July 30, 2011

Salam Ramadhan..


Assalamualaikum

nak share sikit 8 kelebihan Bulan Ramadhan..

Bismillah..



1.Dibelenggu para syaitan dan jin. Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis sahaja dibelenggu, manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuat maksiat di bulan ini.

“Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)

2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali. “ Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaat pada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskin yang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala. Sedekah RM1 dalam bulan Ramadhan adalah sama dengan RM70 di luar Ramadhan.

“Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.”.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: “Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: “Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya”. Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan).” (Riwayat Tirmizi dan Nasa’i)

3. Pintu neraka ditutup. Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga. Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga. Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana? Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suaminya di syurga.

Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan , hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .

6. Dilepaskan tahanan neraka Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): “Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo’a akan dikabulkan do’anya.”

7.Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu.” Layanlah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan. Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kita mengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim) Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)“

8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun) Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim) Dari Abu Hurairah r.a berkata: “Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: “Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu.”

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

#########################################

Walaupun sedih dek banyak dugaan tidak putus- putus kebelakangan ni..

tapi ku kuatkan jua menghadapi..

Terima kasih Ramadhan kerana menjelma.. membuatkan aku tersedar dari kefanaan dunia. Dan lebih bersemangat untuk hidup..

Wallahu a'lam..


Friday, July 1, 2011

Cawan Cinta



Tiada Tuhan Melainkan Allah

Dan Muhammad itu Pesuruh Allah..


Cawan Cinta

Telah beredar cawan cinta

Di tangan para kekasih

Semakin memabuk cinta...

Kondisi demi kondisi

Aku berkata: Wahai tuanku

Maukah kau menerimaku

Paduka berkata: Anakku

jika engkau lepaskan nafsu

Aku berkata: YaTitahmu ku semat di hati

Namun yang mulia

Keadaanku lemah kasihani

Aku banyak berdosa

Amalpun papa

Di sisimu tiada harga

Engkau sebuah damba

Mengingatmu bagiku cinta

Mencintaimu itu modalku

Aku mabuk dalam cinta

Semoga itu kekal bagiku

[Naskhah Tambahan dalam Qasidah Asal:

Alangkah bazirnya hari-hari,

Dengan banyak bicara tanpa henti,

Sedangkan jika tujuanku benar dalam mencari (Allah),

Seharusnya aku tinggalkan kesibukan lain yang mencemari.

Subur cintaku pada kalian,

Al-Haq saksi kebenaran perasaan.]

Mencintamu tiada cela

Celapun halal bagiku

Andaipun aku mulia

Lagi luhur yang di sisimu


دارت كؤوس الغرام

دارت كؤوس الغرام # ما بين الموالي

فزادتهم اصطلام # حالاً على حال

قلت لهم ياكرام # هل ترضوا بحالي

فقالوا لي يا غلام # إذا كنت خالي

فقلت لهم نعم # قولكم في بالي

ولكنَّ ياكرام # أشفقوا من حالي

إني كثير الآلام # ضعيف الأعمال

بالنسبة لكم عدم # جعلتكم فالي

ذكركم لي مدام # وحبكم مالي

إن لي فيكم هيام # ليته يبقى لي

(فيا ضيعة الأيام # في القيل والقال

لو كنتُ من أهل المرام # لضيّعتْ أشغالي

وهمت بكم هيام # والحق يصغى لي)

في حبكم لا ملام # واللوم حلى لي

فإن كان لي مقام # عندكُمُ عالي

(Diriwayatkan daripada Akhina Muhammad Naim)

Klik Sini

Syukran buat Syeikh ..

Jasamu Tetap ku kenang..

Insya Allah.. ilmu-ilmu yang Syeikh dan Syeikh yang lain,saya akan manfaatkan dengan sebaiknya..

Semoga Allah memberkati Kalian..


Ya Allah

Ya Rahman

Ya Rahim...


Wallahu alam..

Link


Saturday, June 11, 2011

Macam2 Zaman Sekarang ni kan?

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..



Selamat pagi dan salam 1 Malaysia.. (ceh~apasal saya ni)
memangla saya x de kerja nak buat pagi2 ni..
tapi..entahla..rasa macam nak menaip..jadi,menaip jela.. (padahal kerja lain menimbun) hehe

ehem2..ni sebenarnya nak bercerita nih~
cerita benar ni..jangan maen2~

Pada suatu petang yang indah dan menakutkan..
jeng3..
hehe..

saya rasa nak pergi masjid, nak ikut bapak solat kat sana..
jadi mintak izinla kan dengan mak..
mak kasila saya pergi..tetapi..mak pesan kat saya..jangan keluar tau..duk je kat dalam masjid tu..bacalah Qur'an..kat luar tu macam2 boleh jadi.. (lebih kurang camtula)
saya pon dalam hati..i.Allah.. saya ni kan suka duk luar..tengok pemandangan..sebab tulah mak saya cakap tu..hehe

Al-kisah..dekat masjid..
lepas solat Maghrib..ada seorang wanita berjilbab membawa seorang anak yang kecil dan comel yang agak2 dalam setahun ke 2 tahun ke lebih kecil dari itu..(saya bukan tahu sangat pun.. :)
memandang saya dengan penuh perasaan..

ade pape ke kat saya ni..pandang semacam je..
saya senyum kepadanya..dia membalas senyuman itu..

tak lama lepas tu..dia dengan penuh sopan santunnya duduk di hadapan saya..
"adik..emmm..saya nak minta pertolongan adik..ada ustaz yang bawa saya kat sini..sebelum ni.. dia ada urusan..tapi..sekarang..ustaz tu dah pergi..saya tidak ada wang nak balik ke kampung saya..
"Ya Allah..maafla akak..saya x de wang"
tanpa dia menghabiskan kata-katanya..saya TERmenyampuk..
dalam hati dah fikir..buat apa saya nak bawak wang kat masjid ni..lagipun..saya ni masih pelajar sek.men..tapi..kesian akak ni..dahla bawak anak..
"emm...maafla akak..cuba akak mintak orang lain.."
"akak segan.."

emm..nak buat macam mana..saya bukan x nak tolong..tapi x boleh nak tolong..
lepas habis baca Qur'an..saya keluar masjid melihat akak itu..
sempat berkenalan dengannya dan anaknya..
sembang-sembang..saya masuk balik ke masjid..
tiba-tiba!!!

perempuan tu betul ke nak duit..ntah2..die ^&*%
kalau betul2 dia nak..kenapa segan dengan orang lain..macam die dah penah mintak..
"astaghfirullah..apa yang aku fikir sekarang ni.."
adakah itu hasutan syaitan atau.. firasat saya yang selalu betul tu.. (itu maen2 je :D)
saya kembali membaca Qur'an..x tenang..kenapa?kenapa?kenapa???

saya berhenti membaca..dan mula memandang ke tepi..
wanita itu..wanita itu..
memanggil saya kembali..

aik dia ni..lain macam je..

"akak dah mintak dengan orang lain..tapi semua x nak..yang ada kat akak sekarang ni.. RM13..akak perlu 30 lagi untuk pergi ke Terengganu..

Ya Allah..serba salah la plak..
"kejap ye akak ea.."
saya menuju ke tempat sembahyang lelaki..mintak pertolongan bapak la~
sambil berjalan..

kenapa die mengharapkan saya..setahu saya..orang yang meminta tidak akan mengharapkan orang sebegitu sekali..
Astaghfirullah..ape ni..ape ni..

sampai ke tempat lelaki..tengokla tempat bapak saya..

macam mana ni..jauh sangat la plak..aish~
x kanla saya akan..
huh...

3 minit berlalu~

argghh..
kena jumpa jugak..walaupun..

"assalamualaikum.."
"waalaikumussalam..
"boleh panggilkan bapa saya kat sane..
"kat mane ye..?"
"sane tu.."

{saya menegur satu-satunya lelaki yang perasan saya ada kat situ..
memang die dari jauh perasan..
baru die nak pasang laptop..} (apasal cite pasal die ni)

ish..die ni..panggil je la..orang da tunjuk arah..

lelaki tu panggil bapak lepas tu..
sebaik x lepas apa yang terfikir kat fikiran tadi..
(maaf la yer..saya jenis yang baran siket~hehe)

pastu bapak jumpa saye..
"kenapa panggil bapa"
"bapak..emm..ade orang mintak 30..err..
"ouh..yang kurus2 tu ea??"
"a'a.."

bapak menunjukkan characternya..dan semuanya betul.
aik..bapak ni..da kenal ke die?

"die penah jmpa mak dulu..macam2 die tanye..bapak pun penah kasi duit kat die.."

Ya Allah..biaq betul..perempuan tu...huh~

akhir sekali..saya berjumpa dengannye dan mengatakn yang saya betul2 x de duit..
bagaikan berat die mengatakan.."x pe2"

saya masuk ke dalam masjid kembali..
x lama lepas itu..saye keluar..dan..
die dah x de..

dalam hati da fikir da..
perempuan tu!..

habis~x best kan saye cerita..saya memang camni..dalam hati dah buat ayat macam2 dah~
tapi..bile nak menaip..lintang pukang..sebab tula karangan saye :(

tapikan..sebenarnye nak cite ni pun bukan sebab ape..
cume nak sampaikan kat sume orang tentang hikmah dan pengajaran di setiap apa yang kite lalui..(walaupun x de orang yang membaca)

tidak salah untuk membantu orang lain..malah ianya digalakkan..ye..semestinye..
tetapi..janganlah mengambil kesempatan di atas pertolongan yang TERingin menghulurkan..
bersikap jujurlah di dalam setiap tindakan atau percakapan..
ingat..duit ni sementara..tetapi..akhirat, itu yang selamanye..fikir2 kanlah..

P/S: kalau..kalau je ada yang membaca entri ni..saya ingin menanyakan..
adakah salah untuk menanya beberapa perkara kepada orang yang tibe2 meminta kita untuk menyumbang terutamanya di shopping mall? kerana saya ade mendengar pendapat..itu tidak penting..yang penting kita hulurkan bantuan,
tapi..agak runsing la.. saya tak tau nak cakap macam mane..
diharap..dapat membantu kerunsingan saya ni..

Assalamualaikum..

Wallahu a'lam..

Thursday, June 9, 2011

Hadiah2..

Bismillah..
Assalamualaikum..

cerita lagi..
cerita lagi..
bacalah cerita ini.. :)

********************************

Suatu pagi di dalam sebuah kelas 4 Slow, di sebuah sekolah rendah, di kawasan pedalaman. Cikgu sedang memberikan cadangan kepada murid-muridnya tentang hadiah sempena Hari Guru esok.

Cikgu: Saya tak kisah apa-apa jenis hadiah yang kamu nak berikan.

Murid: Tapi cikgu, hadiah yang macam mana?

Cikgu: Cikgu cadangkan begini, jika bapa kamu penanam jagung… jagunglah hadiahnya, jika nelayan, ikan pun boleh..

Murid-murid: Ohh…. begitu..

Keesokan harinya, penuh meja cikgu itu dengan pelbagai hadiah… macam-macam ada. Tersenyum lebar cikgu ….

Hah, kenapa kamu berpeluh ni Mamat? Datang lewat pulak!

Mamat: Usung hadiah cikgu… tu ada kat luar kelas.

Cikgu: Ya.. Allah, batu nesan Mat?????

Mamat: Ha….aaa (dengan bangga)

Cikgu: Ayah kamu kerja apa?

Mamat: PENGGALI KUBUR cikgu.

Cikgu: Patutlah.
****

*********************************

macam2.. huhu..

Wallahu a'lam..

Friday, May 20, 2011

Awak..

Bismillah..

Assalamualaikum..Link

Erm..artikel ni saya ambik dari blog akak saya..Kak Aishah

Artikel ni telah dihantar ke iluv.islam..dan telah diterima [nape saya cakap bende ni]

saje je nak share..Link saya rasa fenomena ini banyak berlaku pada remaja2 sekarang..

Sila2 bace... ^^

**************************

"Cantik baju awak malam ni..."

"Ye lah... Baju ni kan baju yang awak hadiahkan minggu lepas."

"Awak, malam ni malam apa ye ?"

"Entah. Malam apa? Kenapa dengan malam ni...?"

"Awak, malam ni malam Valentine Day la..."

"Oh,awak... Saya nak cakap sesuatu la malam ni."

"Apa dia? Cakap je la."

"Awak, saya terbaca kat satu artikel ni, yang kita tak boleh sambut Valentine Day. Awak tahu tak pasal tu ?"

"Dah lapuk cerita tu... Abaikan je la."

"Awak, kita orang Islam kan?"

"Yeah, for sure la..."

"Kita ni Islam atas nama je, kan?"

"Eh, apa yang awak nak syarah kat saya pulak ni?"

"Saya takut la awak... Malam semalam, saya mimpi, saya mati. Mati wak.. Awak tak takut mati ke?"

"Isy... stop talking nonsense la."

"Saya cakap betul awak. Ada kawan saya cakap, couple tu haram. Kalau nak berkasih dan bersayang berlainan jantina, kena ada ikatan yang sah. Tapi kita?"

"So?"

"Kalau saya nak minta kita kahwin sekarang, mesti awak tak setuju kan? Alasannya kita masih muda. Tapi wak..."

"Awak jangan nak merepek ye. Jangan kata tiba-tiba nak berubah pulak. Awak yang ajak saya datang malam ni kan?"

"Tapi awak, saya tak habis cakap lagi ni."

"Sudah. Sudah. Jangan rosakkan hari kekasih esok ni. Saya ada surprise untuk awak."

"Saya tak perlukan surprise tu. Saya takut Allah bagi 'surprise' kat saya, tanpa saya sempat buat apa-apa. Awak, dengar ni. Kalau kita nak berkasih, kena ada ikatan yang sah. Dan, berkasih bukan ada specific hari. Awak, saya takut wak..."

"Apa yang nak ditakutkannya lagi. Saya kan ada."

"Tapi nanti, kalau saya dah mati, saya tinggal dalam kubur sorang-sorang. Kalau saya kena soal macam-macam, kena seksa, awak ada ke dengan saya waktu tu untuk tolong saya, bela saya? Kalau awak ada, takpelah, saya rasa sikit lega."

"Awak ni dah mengarut ni..."

"Awak, kita bukan tak tahu semua ni. Kita tahu. Cuma kita sengaja buat-buat tak tahu. Kita pun ada belajar agama waktu sekolah dulu. Awak tak ingat ke? Ustaz Zamri selalu ingatkan kita pasal ni."

"Ok, ok. It's enough. So, apa yang awak nak sangat sekarang ni?"

"Kita clash! Itu yang terbaik wak."

"What??? Awak kena sampuk apa malam ni?"

"Biarlah awak nak kata saya kena sampuk ke apa, sekurang-kurangnya saya nak awak pun kena sampuk."

"Gila apa awak ni. Saya nak balik la macam ni."

"Awak, ingat kata-kata terakhir saya ye. Hidup ini tak lama. Hanya ada peluang sekali. Tapi, kalau kita gunakan ke arah kebaikan, sekali tu sudah mencukupi."

"Dah, jom balik."

"Takpela awak, saya balik sendiri."

"Whatever. Pelik la awak malam ni. Ok, see you tomorrow."

Baru sahaja lelaki itu berlalu meninggalkan teman wanitanya sejauh 10 km, terdengar satu hentaman kuat. Sebuah motor dirempuh oleh sebuah kereta dari arah bertentangan.

Dia.

Malangnya, tidak lagi bernyawa.

Dijemput malaikat terlebih dahulu.

Maka, tiada lagi peluang baginya.

Tiada lagi sesalan baginya.

Untuk bertaubat, memohon keampunan dosa-dosanya.

Hanya bekalan yang sedia ada, bakal dibawa, hingga ke sana.

.......

"Awak, kenapa awak pergi dulu? Kita tak sambut Maulidur Rasul lagi."

"Awak..."

"Eh, awak cakap dengan siapa ni?"

"Macam mana awak ada kat sini? Bukan ke awak yang kena langgar kat depan tu?"

"Tu la... saya pun ingat saya yang kena langgar, tapi rupa-rupanya motor belakang saya yang kena. Alhamdulillah, nasib baik Allah masih pelihara saya. Pastu saya teringat kata-kata awak tadi, sebab tu saya patah balik ni. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab sedarkan saya tadi."

"Saya balik dulu. Assalamu'alaikum."

**********************************

klik sini dan sini.. ^^

Wallahu a'lam..

Sunday, May 8, 2011

Harta Pusaka Nenek


Assalamualaikum..


Bismillah..

Petang yang terik bertukar mendung..
Jom baca cerita pendek hari ni.. :)

**************************************

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.

Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun nenek..."

Rahmat : "Jangan cakap macam tu, nek..." (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung... dapat pulak harta pusaka nenek).

Nenek : "Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram tiap hari tanaman nenek."


Rahmat : "Baik nek, nenek jangan bimbang tentang hal itu... Tapi dimana kebun nenek? Rahmat tidak pernah tahu?"


Nenek : "Di Facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagi tau passwordnya."

Rahmat : "?????"



P/s: berFB boleh..tapi tak payahla camni *-*

************************************
Saje je post ni..
Terima kasih pak cik Blog~ ^^

Wallahu a'lam..

Thursday, April 28, 2011

Ya Allah..

Bismillah..
Assalamualaikum

macam biase aku tanye..
adakah anda gembira hari ini??
aku dahla x gembira..byk masalah aku kena..hari ini..makin x gembira lagi..
hari ini mak,bapak,kakak,adik..sume balik kampung..sedih ditinggalkan..
tinggal ngan abang sorang ngan kakak sorang..
mmg mula2 nak pegi..tp entahla..rase xsedap hati..lagipun nak sekolah..
tetibe..ni..baru nak tulis blog ni..mak telefon..
macam nila perbualannye..

mak:assalamualaikum..
aku:waalaikumussalam..ye mak?
mak:mak accident..keta terbabas..
aku:Ya Allah..

aku terus kasi pon kat kakak aku..x sanggup aku nak dengar lagi
astaghfirullah..
kakak aku cite.. kat ipoh..time tu tgh hujan..keta terbabas..langgar divede(x kesah la ejaan die cane)
orang cina tolong..
Ya Allah..
semoga keluarge aku x cedera..
doakan ye..

Wallahu a'lam..

Monday, April 4, 2011

Ape Cer?


Salam..

WAH!!!!
kenape gembira sangat hari ni..
huhu..hari ni,dpt kenalan baru,chat ngan kawan lame..
macam2la..
ape sebenyanye nak cakap ni..

hari ni saye ade KAMIL..mula2 ingatkan x nak masuk ape2..x nakla pening2 tahun ni..
cop2x..Kak Iza suruh saye masuk tilawah ...oh tidak...
fikir2..emmm...x pela..masuk jela kan..
adelah al-kisah.. hamba Allah tu nak masuk tilawah..
saye pun cakapla dengan Kak Iza..saye nak kasila kat die..die kan nak masuk ..baikkan saye??(bajet betul la)
then,Kak Iza nak saye jugak..saye ckpla kat kawan saya..klu kalah sorryla..saye x de kelebihan pun pasal tilawah ni..biase2 je..
haaa....................................
hari nilah pertandingannye pun..
saye pun bacelah dengan penuh rilek dan sempoinye pun..
dah habis semua pertandingan..tibalah saat yang ditunggu-tunggu oleh semua orang .. penyampaian hadiah..
dalam hati da fikir.."bye2la nombor"
time tilawah..cop3x no2.kak suf
dan no.1...kak Aisyah..
saye dah gelak2 dah..
tapi dalam hati bercakap"dpt no.3 pun cukupla...klu dapat no.4..x yah ce la.." (sebenarnye segan)
huhu...da x de rezeki ,wat cane kan..jgn marah eh rumah merah..dapat no.2 keseluruhan cukup la kan..hehe..
klu ade rezeki masuk lagi..saye akan buat terbaik..Insya Allah..
maafkan saye ye sape 2 yang berkenaan..

Wallahu a'lam..

Friday, March 25, 2011

Bersabarlah..Allah Memahami Kita

Bimillah..



Assalamualaikum..

Anda gembira x hari ini?
gembirakan..
hoho..mendela saya mepek petang-petang ni kan??
tapi nak bagi tau sesuatu..
anda mesti ada perasaan sedih kan?mestilah ada..
banyak cabaran yang kita hadapi dan akan menghadapi kita.
jadi,macam mana kita selesaikan masalah ini?ataupun cane kita nak kawal perasaan sedih kita ni?
nangis?marah orang?pecahkan semua barang?saya masih x faham dengan perangai manusia (dan perasaan sendiri)
nape nak sedih? nape x terima apa yang dah terjadi?
nape nak tension sgt?dah itu yang terjadi..kita tak boleh ubah semua tu..apa yang kita boleh buat ialah membina semula keyakinan diri,berusaha untuk menjadikan diri kita yang terbaik..
jadikan hari esok lebih baik dari hari ini.

jika semua orang x faham dengan perasaan kita,such as time kita sedih tu,orang di sekeliling kita semuanya bergembira,bergelak ketawa padahal dia tahu kita bersedih..ataupun mereka membuat analisis sendiri , macam.. (buat ayat sikit)...
"wei,nape budak tu sedih? mcm nak nangis je?"
"huh budak tu,dia baru putus cinta tu,dia memang macam tu, poyo je lebih budak tu"(banyak betul tu dia),
tulah contohnya,and then..dua orang budak yang beruntung tu memerli orang yang tengah sedih,kutuk2 dia,kalau kutuk belakang x pe jugak,ni depan2..
kalau anda yang bersedih ketika itu,apa perasaan anda,rasa macam nak meraung kan?

TAPI!!!
ingatlah wahai saudara-saudaraku...
walaupun mereka tidak mengerti kita,cakap benda2 yang pelik kepada kita..
Allah tetap memahami kita,Allah akan mendengar luahan kita,dan Insya allah kita akan dapat ketenanagan jiwa
Allah mengetahui semua perkara..apa yang kita buat, apa perasaan kita..
jangan putus asa..terukan perjuangan..jangan peduli apa yang diorang cakap,pandang ke hadapan..
kalau betul2 anda putus cinta macam yang diorang cakap tu,
maka tinggalkan dia,dia x penting pun sebenarnya,lainlah kalau dah kahwin..yang belum tu,yang masih umurnya setahun jagung,jangan fikir sangat..cinta kita hanya kepada Allah..
Satu lagi..Ada kebahagiaan dari Tuhan di dalam kedukaan, maka bersyukurlah anda terhadap segala peristiwa2 yang anda hadapi..sebenarnya,masa kita bersedihlah kita akan dapat mendekatkan diri kita kepada Tuhan..setiap perkara mesti ada hikmahnya..

Di kesempatan ini,saya ingin meminta maaf atas keterlanjuran saya menyakitkan hati anda semua..sejujurnya,saya x suka cerita kat orang lain time saya ada masalah..saya tahu jika saya menceritakan kepada orang lain,itu hanya menyusahkan orang saja,saya lebih suka memendam perasaan tu,saya x kisah anda kasihan kpd saye ke tak..cuma time saya masam tu, janganlah bersembang pun dengan saya,satu perkataan pun saya halang,itu agak menyakitkan hati saya lagi2 kalau anda terperlli saya walaupun anda x perasan,saya akan terus tengking,maafkan saya,saya perlukan masa untuk tenangkan diri saya..

Perkara yang paling penting sangat!
Don't Judge a Book By It's Cover!

saya sangat5x sakit hati,saya boleh bersabar,tapi fikirlah perasaan orang,bukan saye je,anda pun akan sakit hati kan?saye dan anda ada perasan,maka buangla sikap ni..
Sama2 kita muhasabah diri..



P\s:ini hanya pendapat saya,klu salah,maafkan saya..

Wallahu a'lam.

Friday, March 11, 2011

Amacam Kelakar Tak??

Salam..

bacelah karangan ni..

walaupun agak panjang..tapi x jemu..agak kelakarla..klu x kelakar..buat mcm kelakar je..

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia! pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Wallahu a'lam..

Wednesday, March 9, 2011

Segenggam Garam


Salam..

Suatu pagi, seorang anak muda yang dirundung malang bertemu seorang tua yang bijaksana.

Langkah anak muda itu longlai dan air mukanya kelihatan pucat tidak bermaya serta seperti orang yang tidak bahagia. Tanpa membuang masa, anak muda itu menceritakan semua masalahnya. Impiannya tidak tercapai dan gagal dalam kehidupan dan percintaan sambil Pak Tua yang bijak itu mendengarnya dengan teliti dan saksama.

Dia kemudian mengambil segenggam garam dan meminta anak muda itu mengambil segelas air. Dia menabur garam itu ke dalam gelas sebelum mengacaunya dengan sudu.

"Cuba, minum ini dan katakan bagaimana rasanya...", ujar Pak Tua itu.
"Masin sampai pahit, pahit sekali," jawab anak muda itu sambil meludah ke sisinya sedangkan Pak Tua itu tersenyum melihat telatah tamunya.

Kemudian, dia mengajak tetamunya itu untuk berjalan ke tepi telaga di dalam hutan berhampiran tempat tinggalnya. Mereka berjalan beriringan dan akhirnya sampai ke tepi perigi yang tenang itu.

Pak Tua itu menabur segenggam garam ke perigi itu dan menggunakan sepotong kayu untuk mengacau dan mencipta riak air yang mengusik ketenangan telaga itu.

"Cuba ambil air dari telaga ini, dan minumlah". Sebaik anak muda
itu selesai meneguk air, Pak Tua berkata: "Bagaimana rasanya?"
"Segar." sahut tamunya.

"Apakah kamu rasa masin garam di dalam air itu?", tanya Pak Tua lagi.
"Tidak," jawab si anak muda.

Pak Tua menepuk punggung anak itu lalu mengajaknya duduk berhadapan, bersimpuh di tepi telaga itu.

"Anak muda, dengarlah. Pahitnya kehidupan adalah umpama segenggam garam, tak lebih dan tak kurang. Jumlah dan rasa pahit itu sama dan memang akan tetap sama. Tapi, kepahitan yang kita rasakan sangat tergantung dari wadah atau tempat yang kita miliki. Kepahitan itu akan diasaskan daripada perasaan tempat kita meletakkan segalanya. Itu semua akan tergantung pada hati kita.

"Jadi, saat kamu rasakan kepahitan dan kegagalan dalam hidup, hanya ada satu hal yang boleh kamu lakukan. Lapangkanlah dadamu menerima semuanya. Luaskanlah hatimu untuk menampung setiap kepahitan itu. Luaskan wadah pergaulanmu supaya kamu mempunyai persekitaran hidup yang luas. Kamu akan banyak belajar daripadanya," katanya.

Pak Tua itu terus memberikan nasihat dengan berkata: "Hatimu adalah wadah itu. Perasaanmu adalah tempat itu. Kalbumu tempat kamu menampung segalanya. Jadi, jangan jadikan hatimu itu seperti gelas, buatlah laksana telaga yang mampu merendam setiap kepahitan dan merubahnya menjadi kesegaran dan kebahagiaan."

Lalu, kedua-duanya pulang. Mereka sama-sama belajar pada hari itu. Pak Tua, si orang bijak itu, kembali menyimpan 'segenggam garam' untuk anak muda yang lain, yang sering datang padanya membawa keresahan jiwa.



dicopy dr http://cerita-tauladan.blogspot.com/

Wallahu a'lam..

Saturday, February 19, 2011

Paderi & Pemuda ..


Salam..

ADA seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.


Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut.Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun karena desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening,sebagaimana kebiasaan mereka.


Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini." Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya. "

Barulah pemuda ini beranjak keluar.
Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, "Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang Muslim?"

Paderi itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu." Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan ugamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.
Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat."

Si pemuda tersenyum dan berkata, "Silakan!"

Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan 1 yang tiada 2nya, 2 yang tiada 3nya, 3 yang tiada 4nya, 4 yang tiada 5nya, 5 yang tiada 6nya, 6 yang tiada 7nya, 7 yang tiada 8nya, 8 yang tiada 9nya, 9 yang tiada 10 nya, sesuatu yang tidak lebih dari 10, 11 yang tiada 12nya, dua 12 yang tiada 13nya, 13 yang 14belasnya."


"Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!"

"Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?"


"Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar!
Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?"


Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah. Setelah membaca Basmalah dia berkata,
"

-1 yang tiada 2nya ialah Allah s.w.t..
-2 yang tiada 3nya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, "Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12). 3 yang tiada 4nya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh. -4 yang tiada 5nya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an. - 5 yang tiada 6nya ialah Solat 5 waktu.

-6 yang tiada 7nya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.-7 yang tiada 8nya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3). -8 yang tiada 9nya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-9 yang tiada 10nya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*
-Sesuatu yang tidak lebih dari 10 ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya 10 kali lipat." (Al-An'am: 160).-11 yang tiada 12nya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf . -12 yang tiada 13nya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya 12 mata air." (Al-Baqarah: 60).

-13 yang tiada 14nya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.
-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh.Allah s.w.t. ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. " (At-Takwir: 1) -Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS. -Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala. "

Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Yusuf:9)
-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keledai. Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai." (Luqman: 19).-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya': 69).
-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua). -Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 2 ).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan 2 di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang 5 waktu, 3 dikerjakan di malam hari dan 2 di siang hari."

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.
Pemuda ini berkata, "Apakah kunci surga itu?"

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.
Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya? "

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah."
Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "

Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: 'Asyhadu An lah Ilaha Illallah Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah".
Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

-Kisah benar ini
diambil dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah melalui internet,
www.gesah.net

Wallahu a'lam..